Droogbloemen zijn verse bloemen, die met verschillende technieken ingedroogd worden.
Ze ondergaan een heel verwerkingsproces dat vaak enkele weken in beslag neemt.
Ze worden geoogst wanneer ze op hun mooist zijn en dit vergt dus ook wel wat handenarbeid.
Deze bloemen worden nog vaak met een sikkel of mes gesneden.
Meestal worden droogbloemen natuurlijk gedroogd.
Dit gebeurt bij voorkeur in een donkere, droge ruimtes.
Hierbij worden ze bijvoorbeeld ondersteboven gehangen aan dikke houten balken zodat al het vocht er mooi kan uit drogen én ze mooi indrogen qua vorm.
Niet elke bloem is geschikt hiervoor.
Daarnaast het je ook nog gepreserveerde bloemen.
Hierbij ondergaan de bloemen een preserveringsproces door ze in een mengsel van oa glycerine te leggen.
Deze vloeistof stijgt geleidelijk tot de kern van de bloem totdat het sap en water volledig is vervangen door dit mengsel.
Na een aantal dagen is het preserveringsproces van de bloemen klaar en heb je de gepreserveerde bloemen.